Kącik kawowy na stacji benzynowej. Dlaczego warto?

Kącik kawowy na stacji benzynowej. Dlaczego warto?

Designerskie wnętrze, miękkie kanapy, a przy „barze” – do wyboru różne kawy i typy mleka. Choć opis może sugerować nową kawiarnię sieciową, to w rzeczywistości odnosi się do… stref kawowych na stacjach paliw. Jak wyglądają takie aranżacje w wydaniu Jowix? Sprawdźmy!

Kącik kawowy – czym jest?

To już nie cena paliwa gra decydującą rolę przy wyborze miejsca postoju przez klienta. Znaczenia nabrały inne czynniki – wśród nich jest m.in. jakość podawanej kawy, a także atrakcyjność oferty gastronomicznej i komfort spożywania potraw.
Największe zmiany w tym zakresie zaszły w kącikach kawowych. Zamiast zakamarków kawowych skrytych gdzieś pod ścianami, mamy rozbudowane wyspy, zlokalizowane w centralnych miejscach lokalu. Jak wyglądają takie współczesne mini kawiarnie? Na pewno znajdziemy tam najnowocześniejszy, automatyczny ekspres do kawy, często jest także przewidziane miejsce na słodkości.

Kącik kawowy – z czego się składa?

Stworzenie takiej strefy jest jednak nie lada wyzwaniem. Trzeba zadbać o jej atrakcyjny design, funkcjonalność i ergonomię przestrzeni, należy wziąć także pod uwagę jakość i rodzaj użytych materiałów. Co króluje w nowoczesnym wyspach kawowych? Tradycyjne płyty meblowe zostają tu stopniowo wyparte przez elementy metalowe, pomalowane na najmodniejsze, ciemne kolory. Do budowy blatów stosuje się z kolei materiały kompozytowe typu Corian, Staron. Ich zaletą jest przede wszystkim estetyka, jak i odporność na czynniki zewnętrzne – głównie wilgoć i łatwość utrzymania w czystości. Metamorfozę przechodzą też witrynki cukiernicze, które zamiast wykonania z taniego pleksiglasu, zyskują niebanalną aranżację ze szkła i metalu. Efekt? Strefa staje się bardziej przyjazna dla konsumenta i podnosi jego zaufanie do sporządzanych napojów i przekąsek.

Kawa kawie nie równa

Atrakcyjność wysp i stref bistro podnoszą nowoczesne ekspresy kawowe. Są one wyposażone w innowacyjne technologie przyrządzania kawy espresso i mlecznych deserów kawowych, jak np. ekspres WMF 1500S.
Warto pamiętać, że w sezonie letnim królują napoje typu frappe. W tym celu w sąsiedztwie ekspresu powinna znaleźć się niewielka kostkarka do lodu lub witrynka z eksponowanymi kubkami wypełnionymi lodem. Dla smakoszy takich napoi to kolejny pretekst żeby zatrzymać się przy serwujących je stacjach paliw!

Coś więcej niż kawa

Kącik kawowy to również coraz szerszy asortyment dodatków do kawy. Syropy smakowe, miód, czekolada w proszku – to obowiązkowe punkty wysepek kawowych. Wszystkie dodatki znajdują się zazwyczaj w rozbudowanym organizerze, dla którego trzeba przewidzieć odpowiednie miejsce.
Kolejnym urządzeniem, dla którego należy wygospodarować trochę przestrzeni, będą także chłodziarki do mleka. Najczęściej stosuje się kontenery doblatowe z żelem chłodzącym, które są na tyle obszerne, że mogą pomieścić kartony z mlekiem pełnotłustym, odtłuszczonym oraz sojowym.
Choć inwestycja w dobrze wyposażoną strefę napojów gorących może wydawać się dosyć wysoka, to efekt warty jest każdej kwoty. Przemiły kącik kawowy, z pyszną kawą i miłą atmosferą – do tego wracają Klienci. Postaw na wysokiej jakości wyspę kawową i przyciągnij jeszcze więcej konsumentów!

Close
Compare
Wishlist 0
Open Wishlist Page Continue Shopping